Carina Behrens og Simen Berg smiler foran PC-skjermen mens de jobber med HubSpot.

Slik skaper du vekst med HubSpot

Espen Skogheim er en av Norges fremste eksperter på HubSpot. Her deler han råd til bedrifter som vurderer å ta i bruk salg- og markedsføringsplattformen.

Espen Skogheim har arbeidet med HubSpot siden 2017. På den tiden anslår han å ha delt råd og kunnskap med om lag 200 norske B2B-bedrifter om plattformen. Han forklarer at mange er frustrerte over sine salgs- og markedsføringsverktøy.

– Dårlig kommunikasjon mellom salgs- og markedsavdelingen er en av de vanligste utfordringene jeg møter. Og ofte er viktig innsikt spredd på mange ulike plasser. Det gjør det vanskelig å se helheten i salgs- og markedsarbeidet, noe som igjen gjør det vanskelig å ta gode valg.

Portrett av Espen Skogheim Haugen.
Espen Skogheim er Head of Digital og HubSpot-spesialist i Iteo.

Mange vurderer HubSpot opp mot Salesforce og Microsoft Dynamics. Plattformene har alle fordeler og ulemper, og det bør gjøres et godt stykke arbeid før de konkluderer med hva de skal gå for.

Espen Skogheim.

Plattformen der kunden står i fokus

Skogheim forteller at mange ønsker én plattform for CRM, markedsføring og salg – der det er enkelt å kategorisere leads, lage tidløse kampanjer og oppfølgingsløp som enkelt kan automatiseres og skaleres.

– For veldig mange B2B-bedrifter er HubSpot svaret. Plattformen skaper vekst gjennom å fokusere på det som tross alt er viktigst: kundene.

Han mener HubSpot særlig egner seg for små til mellomstore bedrifter med ambisjoner om å vokse.


HubSpot tilbyr ulike pakker, nivåer og moduler, slik at plattformen kan tilpasses bedriftens behov og dermed skaleres i takt med virksomheten.

– Mange vurderer HubSpot opp mot Salesforce og Microsoft Dynamics. Plattformene har alle fordeler og ulemper, og det bør gjøres et godt stykke arbeid før de konkluderer med hva de skal gå for. Samtidig har jeg veldig god erfaring med HubSpot og mye av det skyldes enkelheten i systemet, sier han, og understreker viktigheten av å ha et brukervennlig verktøy.

– I en hektisk arbeidshverdag trenger salg- og markedsavdelingen en plattform som samler all innsikt og gjør det enkelt å ta gode beslutninger. Når systemene ikke spiller på lag og blir for kompliserte, leder det til frustrasjon og dårligere resultater.

Få med deg kollegaene på endringene

HubSpot-eksperten advarer mot å ta for lett på hva innføringen av en ny salgs- og markedsføringsplattform innebærer.

– Som med all annen endring er det viktig å få med folka i organisasjonen. Skap en aksept for endringen, kartlegg hva det innebærer for hver enkelt, kommuniser ofte og gi god opplæring. I startfasen er det viktig å vise frem konkrete eksempler på hvordan plattformen hjelper ansatte med å lykkes i sine jobber, sier han.

Han har flere eksempler på bedrifter som opplever store gevinster med HubSpot.

– Jeg har sett hvordan store, kompliserte og utdaterte excel-ark som skal holde orden på potensielle og eksisterende kunder, har blitt erstattet med HubSpot. Det gir mer tid til kreativitet for markedsavdelingen og salg for selgerne, sier Skogheim.

Han forteller at arbeidet blir mer givende, treffsikkert og ikke minst effektivt for virksomheter som tar i bruk HubSpot.

– Diskusjonen internt kommer på et høyere nivå fordi man vet mer om kundene og hva som fungerer, sier han, og trekker frem hvordan Hunton opplevde suksess med kampanjen «Alle gode ting er tre»:

– Den kampanjen var jævlig rå. Og man skal ikke undervurdere viktigheten av at HubSpot plattformen jobbet i bakgrunnen med blant annet å automatisk rute 800 gratis befaringer til riktig salgsansvarlig. Bare tenk hvor mye tid det hadde gått med til å gjøre noe slikt manuelt. I tillegg ga plattformen innsikt om hvilke tiltak som ga mest ROI og selvfølgelig mulighet for å enkelt skalere. Kampanjen ble lansert i både Norge, Sverige og Finland. Det året økte selskapet omsetningen med 14 prosent, sier han.

Allier deg med en partner

Skogheim anbefaler alle som vurderer å gå til innkjøp av HubSpot å alliere seg med en solid partner.

– Vi har erfaring med å hjelpe virksomheter med å velge riktig plattform, selve implementeringen og opplæring, og ikke minst å få mest mulig ut av funksjonene og mulighetene.

– Det har etter hvert blitt flere i Norge som er flinke i HubSpot, så ta kontakt med flere og ikke heng deg opp i utmerkelser, diplomer og partner-statuser. Velg heller en partner du har god kjemi med, som forstår deg og virksomheten. Forretningsforståelse er til syvende og sist viktigst, avslutter Skogheim.

Ønsker du å utnytte HubSpot til sitt fulle potensiale? Vi hjelper deg gjerne!

Ingvild Imeland som smiler foran dataskjermen for å illustrere eviggrønt innhold.

Slik lykkes dere med eviggrønt innhold

Ønsker dere å bli synlige i Google, bygge merkevare og tiltrekke kunder med innhold som ikke går ut på dato? Da bør dere tenke tidløst heller enn trendy, og investere i eviggrønt innhold. Men, hva er det?

Begrepet beskriver rett og slett innhold som holder seg relevant over lang tid, gjerne i flere år, evig til og med, og navnet kommer fra det er etablerte engelsk uttrykket «evergreen content».

Denne typen innhold, for eksempel artikler eller blogginnlegg, dekker ofte temaer og emner som mange mennesker søker på, og holder seg aktuelt kontinuerlig. For eksempel finnes det aldri en tid der ingen kommer til å lure på hvor lenge de må koke et egg …

Hvilke grunnleggende kunnskap og informasjon vil folk flest vite om bransjen, produktene eller tjenestene dere selger?

Ingvild Imeland Gjesme.

Bra for merkevarebygging

Eviggrønne tekster må gi reell verdi til leserne som finner dem (og mulige fremtidige kunder), og ikke bare være salgsorientert. Dette er innhold som skal svare på et spørsmål brukerne sitter med, enten om det gjelder produktene og tjenestene du selger, eller bransjen du operer i.

Godt innhold blir delt, enten med kollegaer, venner, bekjente eller fremmede. Ikke bare i tre uker eller tre måneder, men kanskje i tre år – eller ti! Dette vil bidra til å bygge autoritet på et emne, som igjen bygger troverdig merkevare.

Ofte kan det være lurt å ta et skritt tilbake og tenke hvilke grunnleggende kunnskap og informasjon folk flest vil vite om bransjen, eller produktene eller tjenestene dere selger. Kanskje går dere enda hardere til verks, og investerer i en søkeordsanalyse, som viser dere akkurat hva deres kundegruppe søker etter i Google, og bruker dette som en pekepinn på hva slags innhold dere burde skrive – mer om dette senere.

Eviggrønt er en langtidsinvestering

Dere bør ikke utelukke innhold som handler om mer snever tematikk, men det er altså en stor fordel å inkludere eviggrønt innhold i innholdsmiksen, i tillegg til nyheter, pressemeldinger og annet innhold som har en utløpsdato. Sannsynligvis er det dette, og ikke innholdsferskvaren, som vil gi sterkest utslag på deres synlighet i søkemotorene over tid. Bare være klar over at veien dit kan være lang, og konkurransen om treff kan være tøff. Noen søk har mange tusen resultater, og det gjelder å lage det beste, mest dekkende innholdet, slik at dere danker ut konkurrentene.

Det finnes mange typer eviggrønt innhold

Her er noen av dem:

Illustrasjon av en webside med et grønt blad, for å illustrere eviggrønt innhold.

Guider og oppskrifter

Detaljerte instruksjoner eller oppskrifter som løser et problem eller som ikke mister relevans på sikt.

  • Tips og triks: Hvordan du kan optimalisere en prosess, bruke et produkt eller bli skikkelig god på en ferdighet.
  • Anbefalingslister: Topp fem faktorer ved valg av PR-byrå, for eksempel…
  • Beste praksis innen et fagfelt eller bransje: Artikler, brosjyrer eller inspirasjonshefter som tar for seg beste praksis i et fag eller en industri.
  • Kundecaser: Kundereferanser og eksempler fra virkeligheten om hvordan et produkt, en tjeneste eller en løsning har hjulpet andre.
  • Mest stilte spørsmål: Samle de vanligste spørsmålene om et produkt, en tjeneste, et fagfelt eller en industri – selvfølgelig med gode svar!
  • Standarder og regelverk: Dokumenter som gir oversikt over og forklarer standarder eller reguleringer innen en industri.
  • Ekspertintervjuer: Intervjuer med industriledere og eksperter kan gi god verdi over lang tid.
  • Produktanmeldelser: Dyptgående sammenlikninger mellom ulike produkter og tjenester kan hjelpe forbrukere med å ta riktig beslutning, spesielt for produkter som selges i mange år.
  • Ordlister og definisjoner: Det er alltid folk som lurer på det helt generelle, særlig når de først skal lære om en ny bransje.
  • Historisk innhold: Artikler eller tekster som forteller historien eller utviklingen til et produkt eller en bransje kan være evigvarende. Det kan også være innhold som adresserer eller knuser myter eller misforståelser i bransjen din.

Søkeoptimaliser

Så, hvor begynner dere? Begynn med å gjennomføre en omfattende søkeordanalyse for å kartlegge ordene som faktisk ligger høyt i søk. Her kan verktøy som keywords.io o answerthepublic.com være hjelpsomme (eller et skikkelig drevent markedsføringsbyrå som lager kjempegode søkeordsanalyser). Det kan også være lurt å spørre seg selv: Hvis du ikke visste noe om din nisje, hva ville du tastet inn i søkefeltet først?

(Så får vi se om denne artikkelen vil bli eviggrønn, da …)

Trenger dere hjelp med innholdsproduksjonen? Fyll ut kontaktskjema, så hører du fra oss.

Få nyheter og våre beste caser rett i innboksen din.

Årets byrå logo
BBN - The world's B2B agency logo
Google Partner
Iteo Hubspot Solution Partner Program
Iteo bra søk