skjermbilde-searchgpt-featured-1

Hvordan SearchGPT vil endre SEO – og hvordan du må tilpasse deg (7 tips)

Denne AI-drevne søkemotoren vil uten tvil utfordre måten vi jobber med søkemotoroptimalisering på, og kreve at vi legger større vekt på naturlig språk, brukerintensjon og teknisk SEO.

OpenAI, selskapet bak ChatGPT, vil snart lansere SearchGPTen søkemotor drevet av kunstig intelligens. For oss som jobber med SEO – søkemotoroptimalisering – er det både spennende og skremmende, og det kan være utfordrende å navigere og å holde seg oppdatert.

SEO handler om å tilpasse og optimalisere innhold og nettsteder for å øke sjansene for å rangere høyt i organiske søkeresultater på plattformer som Google og Bing. Med introduksjonen av SearchGPT vil denne praksisen utvilsomt endres betydelig.

SearchGPT, en søkemotor i stil med ChatGPT, representerer et stort skritt i utviklingen til SEO-arbeid for fremtiden. Denne teknologien vil ikke bare endre hvordan søkemotorer tolker innhold. Den vil også endre hvordan vi som brukere søker etter informasjon og hvordan vi som markedsførere optimaliserer nettsider for å oppnå best mulig synlighet i søkeresultatene.

Det vil bli enda viktigere å skape innhold som ikke bare er informativt, men også strukturert på en måte som gjør det enkelt for modellen å identifisere og presentere presise og verdifulle utdrag.

OpenAI skriver selv:

“Å finne svar på nettet kan ofte være tidkrevende og kreve flere forsøk for å få relevante resultater. Vi tror at ved å forbedre de samtalebaserte egenskapene til modellene våre med sanntidsinformasjon fra nettet, kan det bli både raskere og enklere å finne det du leter etter.”

Skjermbilde fra OpenAI/SearchGPT.

Så, hvordan skal vi forberede oss på endringene som kommer, og hvordan kan vi best mulig tilpasse oss?

“Å finne svar på nettet kan ofte være tidkrevende og kreve flere forsøk for å få relevante resultater. Vi tror at ved å forbedre de samtalebaserte egenskapene til modellene våre med sanntidsinformasjon fra nettet, kan det bli både raskere og enklere å finne det du leter etter.”

OpenAI.

1. Mer fokus på kontekts

SearchGPT vil mest sannsynlig forstå kontekst og semantikk (språkets innhold, sammenhengen mellom ord, fraser og setninger) bedre enn tradisjonelle søkemotorer. Dette betyr at vi må flytte fokuset fra bare å optimalisere for spesifikke søkeord til å fokusere på brukerintensjon – enda mer enn før.

For å lykkes, må vi sørge for at innhold dekker temaene vi skriver om grundig og gir svar på de spørsmålene brukerne kan ha. Jo mer dyptgående og relevant innholdet er, desto større er sjansen for at SearchGPT vil anerkjenne det som en verdifull og troverdig kilde.

2. Naturlig språkoptimalisering

En av de store endringene vi kan forvente med SearchGPT er vektleggingen av naturlig språk. Det betyr at innholdet ditt bør være skrevet i en samtalestil som matcher hvordan folk faktisk søker og formulerer spørsmål. Dette innebærer å skrive tekster som leses flytende og som gir en god brukeropplevelse, uten overdreven bruk av kunstige søkeord. Innholdet bør føles som om det er skrevet av mennesker, for mennesker.

Her kommer det godt med å kjenne bedriftens målgruppe godt!

3. Mer detaljerte svar

For å konkurrere i dette nye landskapet, bør innhold være både informativt og nyttig. Det betyr at du burde produsere innhold i lengre formater, slik som detaljerte guider, ofte stilte spørsmål-sider, samt artikler som dekker et tema fra flere ulike vinkler. Når du publiserer utfyllende informasjon, øker sjansen for at SearchGPT vil se på innholdet som et autoritativt svar.

4. E-E-A-T

Søkemotorer fortsetter å legge vekt på E-E-A-T (Ekspertise, Erfaring, Autoritet, Troverdighet) når de rangerer innhold, og dette vil sannsynligvis være enda viktigere med SearchGPT. Ved å bygge opp autoritet rundt merkevaren din innen en bransje, og sørge for at alt innhold du publiserer er nøyaktig, oppdatert og troverdig, vil du etablere deg som en pålitelig kilde som både brukere og søkemotorer stoler på.

5. Teknisk SEO vil fortsatt være viktig

Selv om SearchGPT vil forbedre forståelsen av innhold, betyr ikke det at teknisk SEO blir noe mindre viktig. Faktisk vil det tekniske grunnlaget fortsatt være en kritisk faktor for god synlighet. Sørg for at nettstedet er optimalisert for hastighet, mobil og at strukturen er korrekt satt opp. Dette vil sikre at søkemotorene kan indeksere og forstå innholdet på en effektiv og nøyaktig måte.

6. Bruk av strukturert data

Strukturert data er kode du legger til på nettsiden som hjelper søkemotorene å forstå innholdet bedre, og gjør at informasjonen kan vises som featured snippets (som for eksempel bilder, opplistinger, oppskrifter, anmeldelser eller andre detaljer) direkte i søkeresultatene – såkalte nullklikkssøk. Dette vil fortsette å spille en viktig rolle, spesielt med SearchGPTs evne til å forstå og tolke informasjon. Bruk “schema markup” for å gi mer kontekst til innholdet og øke sjansen for å få mer informasjon i søkeresultatene. Dette gjør innholdet synligere og mer forståelig for både brukerne og søkemodellene.

7. Tilpasse innhold for stemmesøk

SearchGPT vil også forbedre evnen til å forstå talespråk, og det blir derfor stadig viktigere å optimalisere for stemmesøk. Dette innebærer å lage innhold som besvarer vanlige spørsmål, og som er lett å forstå og relevant. Sørg for at nettstedet inkluderer naturlige formuleringer og uttrykk som folk bruker når de snakker, ikke bare når de skriver.


Så gjenstår det bare å se da, hva som vil kreves for å mestre SEO i fremtiden. For det er ingen tvil om at SearchGPT og annen KI-teknologi vil fortsette å utvikle seg, og at de vil påvirke hvordan vi både søker etter og konsumerer informasjon!

PS: Enn så lenge er det kun en prototype av søkemotoren tilgjengelig, og ventelisten er full (😔), så vi må bare smøre oss med tålmodighet og håpe den blir åpnet for resten av oss asap.

Få nyheter og våre beste caser rett i innboksen din.

Årets byrå logo
BBN - The world's B2B agency logo
Google Partner
Iteo Hubspot Solution Partner Program
Iteo bra søk